Google wil 'blauwdruk' van gezonde mens samenstellen

Google wil genetische en moleculaire informatie van aanvankelijk 175 vrijwilligers verzamelen, om zo een blauwdruk samen te stellen van hoe een gezond mens eruit zou moeten zien. Dat zou onderzoekers moeten helpen.

google

De zoekgigant wil zijn rekenkracht gebruiken om de informatie van de vrijwilligers te doorzoeken en opvallende patronen, zogenoemde biomarkers, te vinden. De hoop is dat die informatie medici kan helpen om ziektes eerder te vinden, schrijft The Wall Street Journal.

Aanvankelijk worden de medische gegevens van 175 vrijwilligers verzameld; later moeten dat er nog veel meer worden. Google belooft dat de informatie anoniem en vertrouwelijk wordt behandeld en enkel wordt gebruikt voor het onderzoek, en bijvoorbeeld niet wordt gedeeld met verzekeringsbedrijven, die de privégegevens zouden kunnen gebruiken om te voorspellen of een klant een hoger risico heeft om ziek te worden.

Van de proefpersonen worden onder meer urine, bloed, speeksels en tranen verzameld. Ook het genoom wordt in kaart gebracht en Google wil in kaart brengen hoe iemand voedsel verwerkt. De zoekgigant werkt aan apparaten die deelnemers aan het onderzoek kunnen dragen en die nog meer in kaart brengen, zoals hartslag, hartritme en zuurstofniveau.

Bij Google werkt een team van 75 tot 100 man aan het project, met de naam Baseline. Het bedrijf stelt onafhankelijke commissies in, bestaande uit mensen van medische afdelingen van universiteiten, die moeten overzien hoe de gegevens worden gebruikt. Het is onbekend wat Google zelf denkt te bereiken met het plan, al ziet het bedrijf mogelijk een commercieel doel voor de draagbare apparaten.

©Tweakers