Samsung en Apple stoppen met vrijwel alle patentrechtszaken tegen elkaar

Apple en Samsung stoppen met vrijwel alle patentrechtszaken tegen elkaar. Dat laten beide bedrijven weten in een gezamenlijk statement. Alleen de zaken in de Verenigde Staten lopen nog, de bedrijven stoppen met onder meer de rechtszaken in Nederland.

 Beide bedrijven stoppen met rechtszaken in onder meer Duitsland, Frankrijk, ItaliĆ«, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zuid-Korea en Nederland, zo zeggen de bedrijven. Het is onbekend waarom de zaken in de Verenigde Staten wel doorgaan. Het einde van de rechtszaken in Europa betekent ook dat het niet langer mogelijk zal zijn om een verkoopverbod af te dwingen voor de producten van een van beide bedrijven in Nederland of BelgiĆ«.

Apple en Samsung zijn geen licenties overeengekomen, zo blijkt uit het statement. Daardoor lijkt het er niet op dat het gaat om een volledige 'patentvrede', maar willen beide bedrijven het juridische gevecht vermoedelijk beperken tot maar een land: de Verenigde Staten.

De patentstrijd begon in 2011, toen Apple Samsung ervan beschuldigde het ontwerp en de interface van zijn iPhone te hebben gekopieerd in de Galaxy S. De rechtszaken hebben in totaal gelopen in enkele tientallen landen, maar er kwam al met al verrassend weinig uit. Naar aanleiding van een uitspraak van een Nederlandse rechter moest Samsung de schermanimatie bij het wisselen van foto's in een Galerij opnieuw ontwerpen en liet Apple de Galaxy Tab 7.7 van de IFA-beurs halen in 2011.