Wikipedia publiceert verwijderingsverzoeken Google

De organisatie achter Wikipedia heeft een overzicht gepubliceerd van pagina's die door Google uit de zoekindex zijn gehaald op basis van een uitspraak van het Europese Hof. Het overgrote deel van de verwijderde links verwijst naar het Nederlandstalige Wikipedia.

Wikipedia logo (klein)Google stelt websites op de hoogte als verwijzingen naar pagina's op hun domein uit de zoekresultaten worden gefilterd. De Wikimedia Foundation heeft besloten om die notificaties te publiceren. "Mensen de toegang weigeren tot relevante en neutrale informatie is in strijd met de waarden van de Wikimedia-beweging", zo stelt de organisatie.

Tot nu toe zijn circa vijftig links verwijderd, waarbij het voor het overgrote deel gaat om verwijzingen naar de Nederlandstalige versie van Wikipedia. Het gaat in het geval van de Nederlandse verwijderingsverzoeken niet om pagina's uit de encyclopedie, maar om pagina's die worden gebruikt om over gebruikers te overleggen en pagina's van de arbitragecommissie. Bij de Engelse en Italiaanse Wikipedia zijn wel daadwerkelijk links met inhoud van de encyclopedie weggefilterd.

Google moet zoekresultaten in bepaalde gevallen verwijderen als personen daarom vragen, oordeelde het Europese Hof van Justitie eerder dit jaar. Het bedrijf heeft nu een tool waarmee mensen links kunnen aanvragen die ze verwijderd willen zien, als die bijvoorbeeld kwetsend zijn. Dat kan zelfs als de gelinkte pagina zelf wel door de beugel kan.

┬ęTweakers