Rusland verplicht invullen paspoortgegevens bij publieke wifi-hotspots

De Russische overheid verplicht voortaan gebruikers van publieke wifi-hotspots om hun paspoortgegevens in te vullen voordat ze online kunnen. Met de maatregel wil de overheid anoniem gebruik van hotspots tegengaan.

De aanbieder van de hotspot zal verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van de paspoortgegevens, blijkt uit de tekst van de nieuwe wet die premier Medvedev heeft ondertekend. Naast de gebruiker moet hij ook het mac-adres vastleggen en de communicatie voor ten minste zes maanden vastleggen, zo lijkt in de tekst te staan. Wat de beweegredenen zijn, wordt niet duidelijk uit de wetstekst, maar in elk geval lijkt het erop dat niemand meer anoniem mag inloggen.

Russische media verschillen van mening over wat de nieuwe wet precies betekent. Het persbureau ITAR/TASS, eigendom van de staat, meldt dat het geheel verbod op anoniem internetten via wifi-hotspots betreft, terwijl de website Slon.ru op basis van een functionaris van het stadsbestuur van Moskou zegt dat het alleen geldt voor overheidsnetwerken die het publiek mag gebruiken.

De Russische overheid heeft de laatste tijd meer maatregelen aangekondigd die betrekking hebben op het gebruik van internet: zo moeten bedrijven data van Russische gebruikers opslaan in Rusland zelf en zijn er wetten om anoniem bloggen tegen te gaan.

┬ęTweakers