Liever elke maand minder betalen - Hoe de 'gratis' smartphone te duur werd

Steeds meer mensen hebben het door; er is niets gratis aan de 'gratis' telefoons die providers beloven bij het afsluiten van een abonnement in Nederland. Het is een telefoon op afbetaling, waarbij mensen maandelijks een voor hen vaak onbekend bedrag betalen om de aanschafprijs van de telefoon te bekostigen.

De 'gratis' telefoons waren destijds, eind vorige eeuw en begin deze eeuw, een uitkomst voor zowel providers als mensen die mobiel wilden gaan bellen. Mobiele telefoons waren ook toen niet goedkoop en mensen overtuigen om zowel een abonnement te nemen als honderden euro's te spenderen aan een toestel om ermee te kunnen bellen, was een enorme opgave.

HTC One (M8) - vergelijking met andere smartphones

De 'gratis' telefoons maakten een enorm verschil. Veel mensen hadden het idee dat ze minder geld kwijt waren en snel gingen steeds meer mensen over tot de aanschaf van een telefoon met abonnement. Het systeem van subsidies op telefoons bij een abonnement bleef lang de populairste optie bij providers. Tot eind vorig jaar, toen Nederlanders ineens meer toestellen los kochten dan bij een abonnement.

Hoe komt dat en wat zijn de gevolgen voor Nederlandse mobiele gebruikers en providers? Tweakers dook in deze stille evolutie van de telecommarkt.

┬ęTweakers