VTM gaat tv-programma's gratis online beschikbaar maken

De Belgische commerciële omroep VTM gaat een aanzienlijk deel van zijn eigen tv-programma's online beschikbaar maken via zijn website. De programma's zijn gratis te bekijken. Tot nu toe waren programma's van de Belgische omroepen alleen tegen betaling te kijken.

VTMDe programma's die VTM in eigen beheer heeft, zullen vanaf volgende week maandag via de vernieuwde website van de commerciële omroep online beschikbaar komen. De streams van elke uitzending zullen vier weken beschikbaar blijven. De kijker krijgt wel te maken met niet-doorspoelbare reclameblokken. Later zullen de streams ook in de VTM-app zijn te bekijken.

VTM zegt dat het al geëxperimenteerd heeft met het aanbieden van gratis streams, zoals de programma's Met vier in bed en Familie. Deze zouden meer dan 185.000 maal zijn bekeken. Hoewel VTM niet alle programma's vanwege rechten online kan aanbieden, zal de commerciële omroep vrijwel al zijn eigen producties online zetten. De omroep zegt zo in te willen spelen op veranderend kijkgedrag.

De zet van VTM is verrassend omdat tot nu toe Belgische omroepen zeer terughoudend zijn geweest met het gratis aanbieden van programma's via internet. Wel zijn er enkele betaalde mogelijkheden, waaronder de streamingdienst Stievie.

©Tweakers