CBS maakt volledige databank als open data beschikbaar

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft al zijn dataverzamelingen als open data beschikbaar gemaakt. De zogenaamde Open data-portal bevat 3400 datasets en kan onder andere door applicatiemakers en wetenschappers worden gebruikt.

Het CBS maakte de komst van de dataportal zelf wereldkundig op zijn website. Volgens de organisatie is de volledige databank onder het Open data-project toegankelijk gemaakt voor alle geïnteresseerden. Het gaat daarbij in totaal om 3400 datasets, met in totaal 14 miljard cellen die bovendien dagelijks worden vernieuwd. Het CBS heeft een webpagina opgezet die toegang biedt tot de dataportal.

Met de Open data-portal wordt het voor geïnteresseerden gemakkelijker om de data van het CBS te gebruiken. De gegevens zouden gemakkelijk gecombineerd kunnen worden met andere data, aldus het CBS. Daarnaast maakt de organisatie een eigen app om de gegevens in het Open data-portal op grafische wijze te tonen. Eind oktober moet deze app beschikbaar zijn, maar het is nog niet bekend voor welke besturingssystemen.

Het CBS had al een grote verzameling data online staan, via zijn StatLine-project. Volgens de organisatie blijft deze bestaan, en is het Open data-project een aanvulling. Voorheen moesten bedrijven en wetenschappers betalen om toegang te krijgen tot bepaalde data, maar dit lijkt dus niet langer het geval te zijn. Volgens het CBS wordt StatLine ongeveer 16 miljoen keer per jaar gebruikt.

©Tweakers