EU: Apple treuzelt met aanpakken problemen in-app-aankopen

De Europese Commissie spreekt haar teleurstelling uit over het vooralsnog uitblijven van toezeggingen van Apple over het aanpakken van de problemen rond in-app-aankopen. Google heeft al wel toegezegd uiterlijk eind september een aantal maatregelen door te voeren.

Niet alleen doet Apple geen duidelijke toezeggingen om de problemen aan te pakken, ook ontbreekt het aan een concreet tijdschema voor mogelijke maatregelen, verzucht de Europese Commissie in een verklaring. "Hoewel Apple heeft voorgesteld de problemen aan te pakken, heeft het bedrijf tot dusver jammer genoeg geen concrete en onmiddellijke maatregelen genomen om met name de problemen in verband met de autorisatie van betalingen te verhelpen", schrijft de commissie.

De EU benoemt tegelijkertijd de maatregelen die Google heeft toegezegd. Zo gaat het bedrijf achter de Play Store voorkomen dat ontwikkelaars het woord 'gratis' blijven gebruiken bij spelletjes die in-app-aankopen bevatten en ook komen er richtlijnen die moeten voorkomen dat kinderen worden aangezet tot in-app-aankopen. Verder zijn de standaardinstellingen al zo aangepast dat Android-gebruikers nadrukkelijk met in-app-aankopen moeten instemmen.

Eind september zal Google naar eigen zeggen alle maatregelen hebben doorgevoerd. Het concern komt hiermee tegemoet aan de wensen die de EU eind 2013 aangaf aan Apple, Google en de Interactive Software Federation of Europe. "In-app-aankopen vormen een rechtmatig bedrijfsmodel, maar de app-makers moeten het recht van de Europese Unie naleven bij de ontwikkeling van deze nieuwe bedrijfsmodellen", zegt vicevoorzitter Neelie Kroes, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda, hierover.

©Tweakers