BANNER CW-100

                                                                                Wij zorgen ervoor dat uw website gezien wordt!

  • Start
  • Blog
  • Techbedrijven betuigen steun aan Facebook na overhandigen gebruikersgegevens

Techbedrijven betuigen steun aan Facebook na overhandigen gebruikersgegevens

Grote technologiebedrijven als Google, Microsoft en Twitter hebben hun steun betuigd aan Facebook, dat in een juridisch gevecht is beland over de bescherming van gebruikersgegevens. Het bedrijf moest gegevens overhandigen zonder dat het daarbij bezwaar kon maken.

Rechtszaak rechterIn totaal betuigen Google, Microsoft, Twitter, LinkedIn, Dropbox en Yelp in een gezamenlijke motie vrijdag hun steun aan Facebook. Dit deden ze bij de aanklager in New York, waar volgens PC World eerder ook Foursquare, Kickstarter, Meetup en Tumblr een apart verzoek indienden. In dat verzoek vragen ze of justitie de verkregen gebruiksgegevens kan vernietigen.

De techbedrijven zijn ook ontevreden over het spreekverbod dat Facebook opgelegd heeft gekregen. Zij vinden dat het bedrijf de kans had moeten krijgen om bezwaar te maken tegen het bevel. Daarnaast had Facebook de getroffen gebruikers wat hun betreft eerder in mogen lichten. Nu duurde het maanden voor Facebook de gebruikers mocht informeren.

De steunbetuiging van de prominente bedrijven vrijdag volgt nadat de sociaalnetwerksite vorig jaar op last van een rechter de gegevens van 381 verdachten van fraude moest overhandigen aan de gemeente New York, terwijl het bedrijf daarbij geen bezwaar kon maken. De gegevens varieerden van leuk gevonden pagina's tot privéberichten naar andere gebruikers. De verdachten zouden valse claims hebben ingediend bij verzekeringsmaatschappijen, omdat ze fysiek niet meer in staat zouden zijn om te werken. Aan de hand van data die terug te vinden was op hun Facebookprofielen, zou echter af te lezen zijn dat dit niet het geval was.

Facebook wilde de persoonlijke gegevens echter niet overhandigen, omdat de aanvragen naar zijn mening in strijd zijn met het Amerikaanse Fourth Amendment. Die wet schrijft voor dat de staat geen onredelijke huiszoekingen mag uitvoeren en niet zonder reden persoonlijke eigendommen in beslag mag nemen. De rechter in New York oordeelde echter dat Facebook slechts een platform is waar data online opnieuw wordt geplaatst en geen doelwit is voor een strafrechtelijk onderzoek. Facebook is volgens de rechter slechts een opslagruimte voor de data van zijn gebruikers. Daarom zou de wet niet van toepassing zijn op Facebook in de zaak.

Verder vond de rechter dat niet bekend mag worden gemaakt wie de getroffen gebruikers zijn, om te voorkomen dat zij hun informatie op Facebook kunnen wissen zodra ze doorhebben dat er een onderzoek naar hen loopt. Facebook ging in beroep tegen de uitspraak.

©Tweakers

Chiwi's Webdesign

Volg ons op Social Media

facebook logo 1-11  Googleplus-137  linked icon-15   twitter1-21 

 

 

Twitter response: "Could not authenticate you."