In de toekomst krijgen minder huishoudens glasvezel dan KPN eerder plande en bovendien zullen de glasvezelverbindingen mogelijk minder snel worden. Dat meldt een anonieme bron aan Tweakers. KPN kan dat doorvoeren als het de volledige zeggenschap over Reggefiber krijgt.
De provider kan de investeringen in glasvezel terugschroeven als het de volledige zeggenschap krijgt over glasvezelboer Reggefiber. Op dit moment heeft KPN al een aandeel van 51 procent in Reggefiber, maar KPN wil dat aandeel uitbreiden naar 60 procent. Op dit moment heeft de andere grote aandeelhouder, investeerder Reggeborgh, namelijk nog een vetorecht.
KPN heeft volgens een bron van Tweakers, die niet bij naam genoemd wil worden, aangegeven dat het voor nieuwe glasvezel-aansluitingen overweegt om over te stappen van point-to-point-verbindingen naar goedkopere gpon-verbindingen. Bij point-to-point-verbindingen, die KPN nu gebruikt, heeft een glasvezelklant een volledige glasvezelkabel tot zijn beschikking; die hoeft hij niet te delen met anderen. Bij een gpon-netwerk wordt een glasvezelkabel wel over meerdere klanten gedeeld. Daardoor is de maximale snelheid flink lager en kunnen gebruikers last krijgen van te volle netwerken.
Gpon-netwerken bieden maximaal 2,5Gbit/s down en 1,2Gbit/s up; klanten op dezelfde kabel moeten die snelheid delen. Bij een aansluiting op op een gpon-netwerk, zijn downloadsnelheden van 500Mbit/s of zelfs 1Gbit/s niet te verwachten. Dergelijke snelheden zijn op dit moment op sommige glasvezelnetwerken in Nederland wel al te halen.
Gpon werkt met splitters en is vergelijkbaar met de opzet van een kabelnetwerk zoals dat van Ziggo of UPC. Een glasvezelkabel wordt daarbij gedeeld over bijvoorbeeld 32 klanten, die exact dezelfde stroom data ontvangen. Daarbij wordt het verkeer van overige klanten door de modem weggefilterd. De uitrol van gpon-netwerken is op korte termijn goedkoper dan de uitrol van point-to-point-verbindingen, omdat minder complexe apparatuur nodig is. Tegelijkertijd zijn gpon-netwerken minder toekomstbestendig, door de lagere snelheden die mogelijk zijn. KPN stelt in een reactie dat plannen om over te stappen op gpon-netwerken 'op dit moment' niet aan de orde zijn.
Daarnaast overweegt KPN om glasvezel minder vaak uit te rollen tot aan de abonnee zelf, zo heeft het bedrijf eerder al laten doorschemeren. In plaats daarvan wordt glasvezel dan uitgerold tot aan de verdeelkast; de rest van de verbinding loopt dan via het oude dsl-netwerk. Daarmee zijn hogere snelheden mogelijk dan dsl nu biedt, tot 100Mbit/s, maar het komt niet in de buurt van de snelheden van glasvezel.
KPN zou ingrepen als gpon en het niet doortrekken van de glasvezelkabel totaan huishoudens overwegen als onderdeel van een plan om de investeringen in glasvezel te verminderen. Daarop heeft de provider al eerder openlijk gehint: KPN-ceo Eelco Blok zei zoiets al begin dit jaar in een interview met een analistenbureau. Op dat moment was de beslissing om dat daadwerkelijk te doen echter nog niet genomen. "We moeten nog een paar dingen aan ons zelf bewijzen voordat we de knoop kunnen doorhakken", aldus Blok. Of die beslissing al is genomen, is onbekend.
Een woordvoerder van KPN bevestigt dat het bedrijf meer wil inzetten op dsl. "Onze strategie is om glasvezel tot de wijkkast te leggen en tot aan de meterkast willen we de snelheid verbeteren met pair bonding en vectoring. Maar dat staat helemaal los van de overname", aldus woordvoerster Nienke Sneller van KPN. Dat is in strijd met uitlatingen van KPN-ceo Blok. In het interview met analisten beantwoordt hij de vraag of de investeringen in glasvezel na de overname verder kunnen worden teruggeschroefd met 'ja'.
Reggefiber is in 2005 opgericht door een investeringsbedrijf met als doel om glasvezel uit te rollen in grote delen van Nederland. Sindsdien heeft KPN een steeds grotere vinger in de pap gekregen bij het bedrijf. Reggefiber is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitrol van glasvezel in Nederland, en is op dit moment verantwoordelijk van 85 procent van de glasvezelverbindingen. Als KPN de uitrol terugschroeft, heeft dat flinke gevolgen voor de beschikbaarheid van glasvezel.
Reggefiber wil niet reageren op de plannen van KPN. "Wij zijn nog steeds druk bezig met het aanleggen van glasvezel. Over de investeringen van KPN kan ik geen uitspraken doen." De Autoriteit Consument en Markt, die de overname moet beoordelen, laat weten onderzoek te doen naar gebieden waar Reggefiber al actief is. "Daar zou de concurrentiedruk kunnen wegvallen na een overname", aldus de ACM in een schriftelijke reactie.
© Tweakers